blank

Winner

INTERNATIONAL ARCHITECTURE & DESIGN AWARDS 2022

Mamta_residential Building

High Rise Architecture Built

Studio: KNS ARCHITECTS

Architect / Designer: KANHAI GANDHI

Design Team:

KANHAI GANDHI – PRINCIPALDESIGNER
PRASHANT PIPALIA
SANTOSH JADHAV

Country: India

Copyright: ISHA SHAH

Mamta_residential Building

Mamta is essentially a redevelopment project built on a linear strip of land. The building was originally an existing property of G+4– mostly in a dilapidated condition.

Since the building was near the airport, there were certain height restrictions that were to be followed. Due to the constraints of open space in urban Mumbai and the site being a linear plot–there were restrictions related to the floor plate as well. So the building couldn’t be designed to go taller, deeper and wider. There is a public park on one side of the plot and sprawling greens on the other side. The parking provisions included a basement that was 3-levels lower along with stilt stack parking. Since, the floor levels, width and the underground levels of the building could not be increased beyond a certain extent– it posed a challenge in accommodating and fulfilling the FAR requirement for the project.

Only 14 habitable levels were available in the newly redeveloped 15-storey building– which was necessary to fulfil the FAR requirement. There were 2 bhk apartments which had a carpet area of 650sqft and a built-up area of 750sqft. Considering the nature of the project, it was imperative to rehabilitate the existing tenants in the new structure. Hence, the entire execution and designing were done in phases. The building was divided into three parts- A, B and C wing. While the A-wing was used for housing the existing tenants, B and C wings were being simultaneously completed.

The facade was designed using L-shaped lights in a zig zag pattern to create dynamism on the exterior of the building and give it a parametric look. To further enhance it, ACP cladding with metal grid of white and grey colour was used alternatively.

The terrace was used for amenities, along with providing interactive spaces in form of sky decks. Overall, the project being a redevelopment– is quite enormous in its scale and fulfils the requirements and design brief even with the presence of widely limiting restrictions. The building adds to the beauty of the skyline of the city and has become a prominent landmark of the region.