Bronze Winner of the International Architecture & Design Awards 2023

T.T. Tractor Kubota Showroom

Architecture – Commercial – Built

Professional Category

blank
blank

Architect / Designer:

NUTTAPOL TECHOPITCH

Studio:

Looklen Architects

Copyright:

Rungkit Charoenwat

Country:

Thailand

T.T. Tractor Kubota is a showroom project which is situated among agricultural areas in Uthai Thani, the Northern part of the Central Region of Thailand.

The initial objective of this building is to be a tractor showroom, mainly for sale and
garage services. After consultation, the designer assessed the uniqueness of the
location together with the strength of the brand (Kubota). Therefore, we proposed this
building as a Tractor centre providing resources for exchanging knowledge, advising local farmers, or being a business centre for locals to connect. We created a semi-outdoor space to show the tractor model, making it easy for customers to enter. We also blended in the sale area so that staff could promptly welcome customers who walk into the centre. Hence, the display area is intended to be open with a sense of public space.

The building usage is divided into a display area with a courtyard in the centre surrounded by three functions: a vehicle parts centre, an office, and a cafe. All three functions are an indoor space shaped in triangles, connected to the outside and inside functionally. At the same time, the triangle shapes emphasise the courtyard to be more centric and provide a spot for the central area. The wall of this building is formed by local red bricks that resemble a tractor’s tire-patterned wall, which became the architecture identity. The wall height is customized each space. The tall parts create privacy for private functions and backdrops for the central courtyard. The height is gradually reduced to provides multi-purpose seating to support public functions, sales, cafes and seasonal events.

We consider a Passive design in the design process. Thus, we use a single wide roof to cover all showroom areas with a transparent material in the centre to get natural indirect light through the courtyard and exhibition areas which help reduce electricity usage. As a result, we created many semi-outdoor areas in the project. Moreover, plenty of louvres are installed around the building to support ventilation flow and temperature reduction. Accordingly, the high roof with an air-flow area decreases utility consumption.

T.T. Tractor Kubota is a showroom project which is situated among agricultural areas in Uthai Thani, the Northern part of the Central Region of Thailand.

The initial objective of this building is to be a tractor showroom, mainly for sale and
garage services. After consultation, the designer assessed the uniqueness of the
location together with the strength of the brand (Kubota). Therefore, we proposed this
building as a Tractor centre providing resources for exchanging knowledge, advising local farmers, or being a business centre for locals to connect. We created a semi-outdoor space to show the tractor model, making it easy for customers to enter. We also blended in the sale area so that staff could promptly welcome customers who walk into the centre. Hence, the display area is intended to be open with a sense of public space.

The building usage is divided into a display area with a courtyard in the centre surrounded by three functions: a vehicle parts centre, an office, and a cafe. All three functions are an indoor space shaped in triangles, connected to the outside and inside functionally. At the same time, the triangle shapes emphasise the courtyard to be more centric and provide a spot for the central area. The wall of this building is formed by local red bricks that resemble a tractor’s tire-patterned wall, which became the architecture identity. The wall height is customized each space. The tall parts create privacy for private functions and backdrops for the central courtyard. The height is gradually reduced to provides multi-purpose seating to support public functions, sales, cafes and seasonal events.

We consider a Passive design in the design process. Thus, we use a single wide roof to cover all showroom areas with a transparent material in the centre to get natural indirect light through the courtyard and exhibition areas which help reduce electricity usage. As a result, we created many semi-outdoor areas in the project. Moreover, plenty of louvres are installed around the building to support ventilation flow and temperature reduction. Accordingly, the high roof with an air-flow area decreases utility consumption.